Villa Ängen

Önskemålen i detta projekt var att få en plan för hela trädgården. Det var ett nybyggt hus som låg på landet. Hade en fantastisk utsikt från baksidan där huset låg på en höjd och trädgården sluttade ner mot grönskande ängar.

Denna fantastiska utsikt på baksidan, där de även valt att spara en hel del träd som redan fanns tomten. Har man möjlighet att påverka detta vid köp av en ny tomt bör man verkligen ta vara på den möjligheten. Det är så synd tycker jag när man väljer att avverka alla träd när en tomt styckas av. Det tar så lång tid för träd att växa upp och det är något av den största utmaningen vid en nyanlagd trädgård. Att det inte finns någon växtlighet och då ingen möjlighet till skugga på trädgården. Träd i trädgården skapar så mycket. Den skapar känslan av tak och rumslighet i trädgården och ger en höjd på en annan platt gräsyta. Jag är en trädförespråkare, jag älskar träd! Och det finns så pass många olika sorters träd, allt från mindre prydnadsträd till större skogsträd, men tyvärr har dem alla en gemensam nämnare . Det tar tid för dem att växa, och därför brukar jag rekommendera att plantera träd och buskar som en första del vid anläggningen av en ny trädgård.

Men som sagt, i denna trädgård hade kunden kunnat spara en del träd på baksidan och eftersom trädgården sluttade ner mot ängar och det även var en fantastisk utsikt på baksidan, kom vi fram till, att det var på framsidan dem ville göra sin största ansträngning nu till en början. De ville få en välkomnande entré.  För att komma in på tomten körde man en grusväg som kom rätt inpå huset. Min första känsla var att jag ville skapa en rundel här. Huset var modernt men ligger en bit ut på ”landet” och detta är också en utmaning. Att få en modern men lantlig känsla att bindas samman.

Rundel gick inte att göra jättestor då man skulle kunna komma runt med bilar och tanken var inte att köra runt rundeln utan att det skulle bli det första smycket man såg när man körde in på deras uppfart.

Vi valde att jobba med klassiska materialval. Storgatsten fickrama in planteringsytorna och rundeln och gårdsgrus fick utgöra gångarna.

Färgskalan önskade gå i silvriga/rosa/lila toner och gå i ton i ton. VI planerade in prydnadsträd i form av silverpäronträd samt dvärgkörsbär på stam. Perenner som trädgårdsnäva, lammöron och lavendel samspelade ihop.

Vi gjorde en planering med växter för en knepig slänt och ritade in en köksträdgård. Alla rummen hänger samman med gångar som omges av olika planteringsytor.

Kunden har anlagt mycket av denna trädgård själv och har gjort ett fantastiskt fint arbete. Det blev mycket smakfullt och elegant men ger samtidigt en mysig och ombonad känsla.

Att anlägga en ny trädgård tar tid. Men med en plan för hela trädgården så kan ni välja att göra trädgården i etapper. Men fördelen är när man har en hel planering för trädgården är att man börjar på rätt plats och behöver inte göra något ogjort sedan. Det kan ju vara som så att man gör ett projekt ett år, året efter gör man nästa del och så vidare. Men till slut får man den där drömträdgården man drömt om och hela trädgården hänger ihop ned alla delar, en röd tråd har skapats och det spretar inte för mycket åt alla håll. Det är just det som är fördelen men en full planering för sin trädgård.